Contact: rolda@rolda.org | 410-353-5505
Find us on

De allmänna hägnens historia

Hur kan du hjälpa 2 hägn med 700 hundar i Rumänien?

  • 1234126348 1234126348
  • 573-0502 573-0502
  • info@rolda.se info@rolda.se
  • Org.nr 802490-7050

Vårt svenska ideella team, med ledning av Lisa, är glada att höra från dig

ROLDA Sverige
Nedre Trädgårdsgatan 28
Karlskoga 69141
Email: info@rolda.se

Hjälp oss att växa på sociala medier!

Varför just ROLDA Sverige?

Vi stödjer ROLDA i Rumänien för att kastrera, omplacera, erbjuda veterinärvård, kost och logi för rumänska gatuhundar

Hjälp ROLDA Sverige på sociala medier!
Gilla och dela vår sida!
Dela våra inlägg, glöm inte att använda

#ROLDAsverige #ROLDAdogs #givehope

Dela

För att kunna förstå vad denna kris kring gatuhundarna och de groteska förhållandena i de allmänna hägnen faktiskt innebär (förkortat PS på sociala medier) så behöver du veta bakgrundshistorien kring vår nation, Rumänien. Denna historia startar efter andra världskriget och när Sovjet tog över, vilket innebar att kommunismen spred sig och tog över monarkin.

De allmänna hägnens historia

För att kunna förstå vad denna kris kring gatuhundarna och de groteska förhållandena i de allmänna hägnen faktiskt innebär (förkortat PS på sociala medier) så behöver du veta bakgrundshistorien kring vår nation, Rumänien. Denna historia startar efter andra världskriget och när Sovjet tog över, vilket innebar att kommunismen spred sig och tog över monarkin.

Fram tills ännu en revolution, 1989, samt när diktatorn Nicolae Ceauşescu störtades så hade en större del av Rumäniens tillgångar blivit stulna av Sovjet eller förlorades pga. korruption. Rumänien blev en mycket fattig nation och är fortfarande en av Europas fattigaste medlemmar. På grund av landets ekonomi blev det vanligare att människor försökte tjäna pengar illegalt, oftast på den ”svarta” marknaden. Ett av de vanligaste och mest upprörande sätten att tjäna pengar var genom att starta upp allmänna hägn. Historiskt sett så var dessa hägn till en början till för att brutalt mörda, flå och slakta hundar för att få organiska material som kunde säljas vidare till mode- och sminkindustrin.

Under kommunismen och Ceauşescu så höll denna barbariska metod, att slakta hundar för deras skinn, att ntalet gatuhundar i schack. Kollapsen av diktaturen medförde friare medier, bl.a. internet, att Rumänien gick med i EU och arbetade hårt för att bli sedda på ett positivt sätt av de andra medlemsländerna. Efter allt detta, under de senaste 30 åren så har antalet gatuhundar ökat med raketfart. Industriområdena som lämnades efter Sovjets övertag blev ett perfekt område för gatuhundar att para sig och hålla till. Detta för att dessa områden gav hundarna en del skydd under mycket varma/kalla perioder. Denna ökning av gatuhundar ledde i sin tur till en ny marknad av fler allmänna hägn.

Inkomsterna i dessa hägn kommer från statliga medel, från Rumäniens regering som betalar dem för hur många hundar de kan ”radera” från gatorna. De bryr sig inte det minsta om djurens hälsa, de avlivar dem när de får chansen och det finns inga direkta inspektioner som kan hålla dem ansvariga för deras handlingar. Ägarna bryr sig inte om dessa hägn blir en plats där svält, sjukdomar och våld blir en naturlig vardag. Det är vanligt att friska hundar tas in i de allmänna hägnen och drar på sig en sjukdom eller skada som gör att de dör inom kort tid.

Allmänna hägn nu

Situationen blev värre under 2013 då de allmänna hägnen fick tillstånd att avliva hundar om de varit i hägnet i 14 dagar. Detta efter en påstådd attack då en grupp gatuhundar attackerat ett barn vilket resulterade i dennes död. Vänliga och undergivna hundar är enkla att fånga in vilket leder till att de aggressiva hundarna kan fortsätta föröka sig. Om detta inte var nog så blev det olagligt 2016 att ta in hundar, sterilisera dem och sedan släppa ut dem igen. Det enda hoppet för en hund som får en plats i ett allmänt hägn är om de blir adopterade till ett bra hem. Men pågrund av de förutsättningar som hundarna har i dessa hägn så finns det en minimal chans till adoption. Regeringen och de allmänna hägnens handlingar leder till att gatuhundarnas population ökar dramatiskt och att fler tar tillfället i akt att tjäna pengar på att mörda försvarslösa hundar.

Vad ROLDA gör för att hjälpa till

Medan detta pågår försöker ROLDA att adoptera de hundar som de kan från de allmänna hägnen då deras liv där är värre än om de skulle leva kvar på gatan. Så ofta vi kan så tar ROLDA hundarna från dessa hägn och ger dem en plats hos oss där vi kan söka ett nytt kärleksfullt hem till dem. Varje år räddar vi hundar från de allmänna hägnen och detta representerar ungefär 5-10 % av alla hundar som finns där. Det är väldigt viktigt att hundarna räddas från denna hemska atmosfär så fort som möjligt. Ju längre tid de spenderar i de allmänna hägnen ju mer tid utsätts de för våld och chansen att få en dödlig sjukdom. Det hundarna upplever under denna vistelse kommer påverka dem under hela livet och ger dem psykologiska ärr. Dessa hundar behöver mer tid, tålamod och resurser så att de kan rehabiliteras och detta kan kosta mycket pengar. Vissa hundar kommer aldrig att återhämta sig så att de kan bli adopterade men de får fortfarande stanna hos oss på ROLDA.

Allmänna hägn är fruktansvärda dödshus som förpestar Rumänien.

Även om de allmänna hägnen inte skulle vara de hemska platser som de faktiskt är så är de ett patetisk försök i att lösa denna kris kring populationen av gatuhundar. Över 2,5 miljon hundar är hemlösa och lever ett utsatt liv i Rumänien. ROLDAs ultimata mål är att dra ner den siffran till 0 och att alla dessa hundar får ett lyckligt liv i ett nytt hem. 2,5 miljon hundar kan inte få plats i de allmänna hägnen. Problemet måste tacklas från grunden; stoppa att hundarna kan para sig i det vilda genom humana och effektiva lösningar. Att genomföra steriliserings kampanjer, att invånarna utbildas i vad som faktiskt sker, minska antalet övergivna hundar och skapa rena och trygga hägn där hundarna har en chans att bli adopterade. Detta mål är såklart enormt svårt att uppnå och extremt dyrt.

ROLDA har endast minimalt med resurser speciellt efter det ekonomiska fall som pandemin dragit med sig.

Men med ert stöd och fantastiska arbete kan vi uppnå detta mål!

Related content

Podcast article
April 24, 2024

Podcast article

Guest Profile: Feature profiles of guests with their biographies, key achievements, and links to their work or social media to enhance credibility and engagement. Podcast Transcript or article Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ... De allmänna hägnens historia

Read more 1 minute read
ROLDA Founder trip to Ukraine August 2023
September 11, 2023

ROLDA Founder trip to Ukraine August 2023

I got two NP’s during my trip to Ukraine. Can you guess which one I took back with me home? There are a few reasons why I decided to visit Ukraine: I got the feeling that our international supporters were getting bored with this subject, sometimes get skeptical, and many living in West Europe are ... De allmänna hägnens historia

Read more 10 minutes read
ROLDA President’s Message May 2023
June 21, 2023

ROLDA President’s Message May 2023

ROLDA Sverige was founded in 2014 by Lisa, and a group of volunteers dedicated to helping homeless animals live better. The main goals of this association are to help ROLDA Romania: fundraise to keep our shelters functional and rehome dogs from our shelters in Sweden.

Read more 5 minutes read
The story of Doina
June 15, 2023

The story of Doina

Even though Doina was someone’s pet, she was never given a name. It was us who named her Doina when her family brought her to us after their other dog (who is more than twice her size) bit off her left eye.

Read more 1 minute read
The history of ROLDA large shelter read details
June 15, 2023

The history of ROLDA large shelter read details

In 2004, ROLDA became aware of a horror scenario unfolding on our doorstep. A local steel mill, owned by one of Britain’s and the world’s richest men, Lakshmi Mittal, had become an involuntary home to countless stray dogs desperately seeking shelter and food.

Read more 6 minutes read